Kelburn Villa Alterations by Mary Daish Architect

Distinctive Designs

Read your regional magazine here
Kelburn Villa Alterations

This renovation embodies the art of “less is more.” The architect, with a deft touch, married the villa’s inherent character with carefully curated contemporary elements.

 

Simple yet impactful changes – a modest footprint expansion, a strategic reconfiguration of the layout, and addressing weatherproofing and maintenance concerns – breathed new life into the space and won the 2023 Te Kāhui Whaihanga New Zealand Institute of Architects National Awards. A stroke of brilliance came with the infill of a small section of the upper veranda. This not only addressed practical needs for entry and storage but also a generously sized kitchen and carved out a private balcony, a tranquil escape overlooking the surroundings.

 

Thoughtful Material Selection

 

Material selections were equally thoughtful. Western Hemlock panelling, a beautiful and sustainable wood, echoed the existing timber, creating a cohesive flow and a sense of warmth and inviting domesticity. The result is a transformed home—a delightful haven that seamlessly blends timeless charm with modern functionality. This renovation is not just about aesthetics; it’s about future-proofing. The thoughtful interventions ensure the home will be comfortable and liveable for the next 50 years, exceeding the client’s expectations and leaving them utterly thrilled with their revitalised abode.

 

Living

Interior

Bedroom

Kitchen

Kitchen2

Dining

Bathroom

Bathroom2

Bathroom3

Source: Te Kāhui Whaihanga New Zealand Institute of Architects

By: Jamie Quinn

Photos Provided by: Paul McCredie

Designer: Mary Daish Architect